139051
Book
In basket
Smak trucizny / Neil Bradbury ; przełożyła Agnieszka Jacewicz. - Wydanie 1. - Poznań : Dom Wydawniczy Rebis, 2022. - 303, [1] strona, [8] stron tablic : fotografie, portrety ; 22 cm.
Czytelnicy powieści kryminalnych doskonale wiedzą, że trucizna jest jedną z niezmiennie powracających metod wybieranych przez morderców. Można ją niepostrzeżenie dodać komuś do drinka, posmarować nią grot strzały lub klamkę, a nawet sprawić, że dostanie się do powietrza, którym oddychamy. Ale jak działa…?
Łącząc elementy historii medycyny oraz opisów rzeczywistych przestępstw, Neil Bradbury zgłębia tę metodę zabijania. Obok informacji o prawdziwych zabójcach i ich zbrodniach – tych osławionych, tych zapomnianych i tych wciąż nierozwiązanych – pojawiają się równie intrygujące dzieje samych trucizn: jedenastu cząsteczek śmierci, które niszcząc ciało człowieka, paradoksalnie pokazały nam, jak funkcjonuje nasz organizm.
Availability:
Filia nr 2
All copies are currently on loan: sygn. Prawdziwe historie kryminalne (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronach 295-301.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again