138161
Book
In basket
Makarony świata / Beata Pawlikowska. - Warszawa : Edipresse Kolekcje, 2019. - 287, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
(Książki / Edipresse)
Kulinarna wyprawa dookoła świata z makaronem w roli głównej. Od Makaronu Długowieczności podawanego w Chinach, przez indonezyjską kokosową zupę laksa z makaronem i cejloński deser z makaronem i lodami, aż po słynne tajskie pad thai (smażony makaron ryżowy) i tybetańską zupę thukpa z ręcznie robionymi kluskami. Makaron towarzyszy ludziom od ponad 4000 lat. Istnieją dziesiątki odmian makaronu w zależności od mąki, z której został zrobiony, kształtu, długości i metody wykonania. Dla kinomanów jest słynny włoski western spaghetti, a dla pastafarian - Latający Potwór Spaghetti, bóstwo makaronowej religii. W książce oprócz opowieści ze świata znajduje się też ponad 70 łatwych do przyrządzenia autorskich przepisów na potrawy z makaronu.
Availability:
Biblioteka Główna - Dorośli
There are copies available to loan: sygn. 641/642 (1 egz.)
Notes:
General note
Na okładce: Kulinarna podróż dookoła świata, ponad 70 autorskich przepisów.
Bibliography, etc. note
Indeksy.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again