138058
Book
In basket
„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki...
Availability:
Biblioteka Główna - Dorośli
There are copies available to loan: sygn. 641/642 (1 egz.)
Filia nr 2
All copies are currently on loan: sygn. 641/642 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again