Cukier
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(5)
Placówka
Biblioteka Główna - Dorośli
(3)
Filia nr 2
(2)
Autor
Baldelomar Raquel
(1)
Bereta-Jankowska Anna
(1)
Cieślak Piotr
(1)
Czekański Marek (1948- )
(1)
Fontana Martina
(1)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(1)
Jacoby Richard
(1)
Kaczmarek Magdalena
(1)
Moss Michael
(1)
Szczyglewska Natalia
(1)
Wilson Sarah (1974- )
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Temat
Literatura polska
(7033)
Literatura amerykańska
(5958)
Literatura dla dzieci i młodzieży polska
(3453)
Literatura angielska
(3421)
Śledztwo i dochodzenie
(2378)
Cukier
(-)
Literatura dla dzieci i młodzieży popularnonaukowa
(1741)
Kobieta
(1564)
Literatura dla dzieci polska
(1275)
Zwierzęta
(1149)
Rodzina
(1113)
Literatura dla dzieci i młodzieży amerykańska
(1024)
II wojna światowa (1939-1945)
(1000)
Przyjaźń
(995)
Literatura niemiecka
(931)
Miłość
(901)
Literatura skandynawska
(811)
Literatura francuska
(796)
Literatura dla dzieci i młodzieży
(790)
Literatura dziecięca polska
(733)
Historia
(669)
Literatura dla dzieci i młodzieży angielska
(661)
Zabójstwo
(647)
Wojna 1939-1945
(613)
Policjanci
(606)
Literatura dla dzieci popularnonaukowa
(604)
Boże Narodzenie
(531)
Literatura dla młodzieży amerykańska
(521)
Nastolatki
(512)
Literatura dla dzieci amerykańska
(487)
Literatura dla dzieci angielska
(471)
Dzieci
(463)
Magia
(457)
Tajemnica
(455)
Relacje międzyludzkie
(444)
Władcy
(425)
Psy
(414)
Uczucia
(410)
Żydzi
(380)
Język polski
(379)
Język angielski
(358)
Małżeństwo
(354)
Literatura dla dzieci i młodzieży niemiecka
(353)
Literatura dla dzieci i młodzieży francuska
(349)
Literatura rosyjska
(349)
Literatura
(341)
Życie codzienne
(333)
Dziecko
(324)
Literatura kanadyjska
(320)
Koty
(318)
Prywatni detektywi
(318)
Wojsko
(313)
Rodzeństwo
(310)
Książka w języku obcym
(308)
Literatura australijska
(302)
Filozofia
(292)
Kultura
(285)
Literatura norweska
(279)
Trudne sytuacje życiowe
(279)
Sekrety rodzinne
(273)
Literatura szwedzka
(268)
Psychologia
(259)
Literatura hiszpańska
(253)
Wampir (stworzenie fantastyczne)
(252)
Chłopcy
(250)
Dziewczęta
(237)
Wychowanie w rodzinie
(230)
Stworzenia fantastyczne
(229)
Dziennikarze
(226)
Odżywianie
(226)
Dinozaury
(225)
Literatura młodzieżowa amerykańska
(225)
Literatura podróżnicza
(225)
Polityka
(225)
Osoby zaginione
(219)
Wybory życiowe
(216)
Literatura włoska
(209)
Władza
(208)
Piłka nożna
(207)
Sztuka
(203)
Duchowieństwo katolickie
(202)
Literatura dla młodzieży angielska
(202)
Przestępczość zorganizowana
(202)
Polacy za granicą
(198)
Relacja romantyczna
(198)
Literatura dziecięca angielska
(197)
Lekarze
(186)
Politycy
(182)
Jan Paweł II (św. papież ; 1920-2005)
(181)
Koń
(181)
Nauka
(180)
Religia
(178)
Literatura dla młodzieży polska
(177)
Matematyka
(177)
Stosunki interpersonalne
(175)
Literatura dla dzieci i młodzieży belgijska
(169)
Literatura dziecięca belgijska
(169)
Ludzie a zwierzęta
(169)
Audiobook
(166)
Krainy i światy fikcyjne
(166)
Aktorzy
(165)
Gatunek
Poradniki
(2)
Książka kucharska
(1)
Poradnik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
91 proc. Polaków kupuje słodycze, a dla większości są one stałym elementem diety. Prawie połowa z nas zjada słodkości co najmniej 5 razy w tygodniu, a ponad 10 proc. sięga po słodką przekąskę kilka razy dziennie. Nie jesteśmy świadomi faktu, że cukier ukryty w codziennych produktach spożywczych buduje w nas nałóg, z którym przyjdzie nam stoczyć nierówną walkę lub poddać mu się bez reszty. Niemal wszyscy znają uczucie dojmującego ssania w żołądku, które każe natychmiast kupić batonik w kiosku i pochłonąć go w trzy sekundy. Nie wyobrażamy sobie popołudniowej kawy bez kawałka ciasta, a na sklepowych półkach ciężko znaleźć produkty bez dodatku sacharozy, glukozy, fruktozy, syropu glukozowo-fruktozowego. A nadmiar cukru w diecie powoduje nie tylko problemy z wagą, ale i huśtawki nastroju oraz kłopoty z koncentracją. Rewolucyjna książka Martiny Fontany „Bez cukru” pokaże, jak zbudować zdrowy związek z cukrem i innymi substancjami słodzącymi, a także: Podsunie pomysły na zerwanie z przesłodzonym nałogiem. Zawiera praktyczne wskazówki, które pozwolą czytelnikowi znaleźć cukier ukryty w produktach, w których nikt by się nie spodziewał jego obecności. Obali mit o „lepszym cukrze”. Zapozna czytelnika ze wszystkimi imionami cukru, którymi etykietowany jest on w codziennie spożywanych produktach. Pozwoli uwolnić kosze zakupowe, szafki kuchenne oraz półki lodówki z wysoko przetworzonej i hojnie posłodzonej żywności. Odpowie na pytanie, czy istnieje dobry zamiennik dla klasycznego cukru białego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna - Dorośli
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kiedy mówimy "biała śmierć", często myślimy o narkotykach. Niewiele osób uświadamia sobie jednak fakt, że codziennie każdy z nas spożywa środek, który równie dobrze pasuje do powyższej definicji jak heroina czy kokaina. Cukier, bo o nim mowa, zbiera śmiertelne żniwo na całym świecie. Jest to silny środek uzależniający. Badania wskazują, że już w łonie matki dzieci są od niego uzależniane. Choć nie zdajemy sobie z tego sprawy, większość z nas zmuszona jest spożywać cukier także wbrew własnej woli. Przyjmujemy go w ukrytej formie, w produktach przemysłu spożywczego, które nie mają nic wspólnego ze słodyczami. Jak wykazują niezależne badania, coraz więcej osób cierpi z powodu chorób będących konsekwencją spożywania cukru. Poza cukrzycą, na leczenie której przeznaczane są coraz większe pieniądze, środek ten wpływa na występowanie nadwagi, otyłości, choroby Alzheimera i raka. Dlaczego tak poważny problem jest pomijany w głównym nurcie informacyjnym? Czy cukrowe lobby trzyma w ręku polityków? W jaki sposób stymuluje się sprzedaż tego białego proszku, a w debacie publicznej umniejsza jego skutki uboczne? Hans-Ulrich Grimm jako pierwszy ujawnia skandaliczne związki pomiędzy państwową protekcją cukrowników i najważniejszymi chorobami cywilizacyjnymi. Ujawnia globalne powiązania biznesowe tego przemysłu, opowiada o cierpieniu ofiar oraz o tle i możliwościach rozwiązania cukrowego problemu. Uwolnij się od "białej śmierci"!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna - Dorośli
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jesteśmy uzależnieni od soli, cukru i tłuszczu. Najwięksi producenci żywności używają tych trzech prostych składników do tworzenia jak najbardziej kuszących produktów jak najmniejszym kosztem. W książce "Cukier, sól, tłuszcz" wyróżniony Nagrodą Pulitzera dziennikarz śledczy Michael Moss opisuje, w jaki sposób doszło do takiej sytuacji. Jego sugestywna, barwna opowieść, przeplatana jest historiami zaczerpniętymi z poczynań niektórych spośród najbardziej znanych (i dochodowych) przedsiębiorstw i marek ostatniego półwiecza. Drobiazgowe i wnikliwe badania mocno osadzają tę pozycję w realiach i pozwalają spojrzeć na problem z innej perspektywy. To otwierająca oczy, zdumiewająca podróż za kulisy świata producentów wysoko przetworzonej żywności. Po jej odbyciu możesz zmienić swoje nawyki żywieniowe. Na zawsze. Czy jesteś gotowy na poznanie prawdy o tym, co wkładasz do koszyka?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna - Dorośli
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: 108 bezcukrowych przepisów. Detoks w 8 tygodni.
Schudłam, a moja cera wyraźnie się oczyściła. Kiedy rzuciłam białe paskudztwo, poczułam, że mój organizm zdrowieje. Odzyskałam dobre samopoczucie i ten wyjątkowy rodzaj energii, jaki pamiętam z dzieciństwa. Nie wierzę w skuteczność diet ani w samoumartwianie kulinarne. Mój plan i przepisy są opracowane tak, by żyło nam się długo i szczęśliwie. Sarah Wilson przyznaje, że była cukroholiczką, pochłaniającą odpowiednik 25 łyżeczek cukru dziennie. Dopiero kiedy dostrzegła związek między spożyciem cukru a huśtawkami nastroju, skokami wagi, zaburzeniami snu i chorobami tarczycy, zrozumiała, że musi coś zmienić. To, co zaczęło się jako eksperyment, wkrótce przerodziło się w styl życia, a potem w kampanię, mającą na celu ostrzeżenie innych przed wpływem cukru na ludzkie zdrowie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej